Dierama is een Afrikaans geslacht wat behoort tot de Iridaceae. Ze komen voor in heel Zuidelijk Afrika. Er zijn op dit moment 44 soorten beschreven. De meeste zijn te vinden in de oostelijke bergachtige regio's van Zuid-Afrika. Dierama is een groenblijvend, voornamelijk in de zomer groeiend en bloeiend knolgewas. Het heeft lang, smal, en taai, vezelig blad en hangende en soms ook staande klokvormige bloemen in de kleuren wit, geel, roze, magenta, mauve of kastanjebruin. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de pezige, meestal hangende dunne bloemstengels, en het zijn absolute blikvangers in de tuin. Het is moeilijk om niet verliefd te worden op een plant in volle bloei! Met het veranderende klimaat en onze tegenwoordige zachtere winters kunnen een aantal soorten, soms met een beetje hulp, goed in de volle grond in onze tuinen overwinteren. Dierama ’s houden van volle zon of in ieder geval veel licht. Dus een standplaats op het zuiden wordt zeer op prijs gesteld. De planten vormen knollen die aan de onderkant dikke, vlezige wortels maken. Soms vormt de plant door de jaren knol op knol (de jongste boven) waardoor een soort stapel van knollen ontstaat. Deze oudere, inactieve knollen kunnen in het vroege voorjaar voorzichtig worden gedeeld, en weer apart geplant. Ze zullen bijna altijd uitlopen en weer een bloeiende plant vormen. Verder, als het niet noodzakelijk is, de planten met rust laten. Dan kunnen ze zich ontwikkelen tot mooie, statige planten die iedere zomer weer een blikvanger in uw tuin zullen zijn. Bloemen worden bestoven door vlinders, bijen en andere nuttige insecten. Met zaden zijn de planten ook erg opvallend. De planten produceren vaak grote hoeveelheden zaden. Een veel gebruikte naam voor leden van dit geslacht is Angels Fishing Rod, of in het Nederlands Engel Hengel.
Dierama ‘s zijn vaak lentekiemers en kiemen heel snel, maar af en toe kan het wel tussen 30 en 180 dagen duren en onregelmatig zijn. Gooi de potten niet te snel weg! Geduld wordt in deze beloond! Verspeen de zaailingen in 9 cm potten op een vorstvrije plaats, zoals een koude kas of koude bak. De volgende lente, als het nodig is, uitplanten in een grotere pot in een goed waterdoorlatend substraat. Let er bij het verplanten op dat je de vlezige, tere wortels niet beschadigt. Uitplanten aan het einde van augustus op hun definitieve plek in de tuin.
Sommige soorten die hoog in de bergen groeien, kunnen soms een koude stratificatie nodig hebben. Over het algemeen zal er bij het zaaien in de vroege lente voldoende warmte en licht zijn om de zaden te laten kiemen. Zaai Dierama zaden op het oppervlak van een vochtig, goed waterdoorlatend substraat, bij ongeveer 15-20° Celsius. Normaal ontkiemen ze alleen met licht, dus bedek ze met slechts een dun laagje steentjes van maximaal 5 mm dik. Tijdens de groei moeten de zaailingen nat gehouden worden. Uitdrogen is funest! Af en toe bemesten met een verdunde meststof is gunstig. Gebruik hiervoor NPK 20-20-20 van Peters. Zaailingen houden van een diepere pot omdat ze hun verdikte, vlezige wortels diep de grond in sturen. Sommige klein blijvende soorten kunnen bloeien in een pot van 4 liter, maar de meeste doen het veel beter in een grotere pot of nog beter, in de volle grond, waar ze ruimte hebben om zich te ontwikkelen en uit te groeien. Sommige soorten kunnen onder gunstige omstandigheden al na 18 maanden de eerste bloemen produceren. Mijn planten staan buiten in goed doorlatende grond in verhoogde bedden. De grond die ik daar gebruik is goed waterdoorlatend met een flinke portie goed verteerde beukenblad compost, grof rivierzand en wat grover materiaal. (Gemalen Franse dennenschors).

Zaaien:
Vertegenwoordigers van het geslacht Dierama laten zich heel gemakkelijk zaaien. Zaai vanaf eind januari/begin februari binnen voor in een goed waterdoorlatend grondmengsel. Gebruik hiervoor b.v. Mix 2. (7 delen Bims of steenslag, 1,5 delen Cocopeat en 1,5 delen gemalen Franse boomschors). Zaai Dierama zaden op het oppervlak van een vochtig, goed waterdoorlatend substraat, bij ongeveer 15-20° Celsius. Normaal ontkiemen ze alleen met licht, dus bedek ze met slechts een dun laagje steentjes van maximaal 5 mm dik. Verse zaden zijn lichtbruin van kleur. Naarmate de zaden ouder worden zullen ze donkerder kleuren. Verse Dierama zaden kiemen gemakkelijk en snel. De eerste kiemplantjes zullen vaak al na één of twee weken verschijnen. Wacht niet te lang met verspenen, dan kunnen de jonge plantjes zich nog in het eerste seizoen goed ontwikkelen en afharden. Het is zaak de jonge plantjes zo lang mogelijk aan de groei te houden, zodat ze sterk genoeg zijn voor de eerste winter. Dierama´s wortelen diep, gebruik dus diepere potten. Gebruik het liefst een grondmengsel waar geen turf in zit! Potgrond op basis van turf bevat vaak veel schimmelsporen. Vooral de goedkopere! Overwinter de zaailingen het eerste jaar zo licht mogelijk in een vorstvrije kas of andere ruimte. Tijdens de groei moeten de zaailingen nat gehouden worden. Uitdrogen is funest! Af en toe bemesten met een verdunde meststof is gunstig. Gebruik hiervoor b.v. NPK 20-20-20 van Peters. Gezaaide Dierama 's kunnen onder gunstige omstandigheden, afhankelijk van de soort, al na twee- of drie jaar bloeien!

Voor de naamgeving heb ik de indeling gevolgd zoals vermeld op de website van The Plant List. www.theplantlist.org 

01 Dierama adelphicum Hilliard
02 Dierama ambiguum Hilliard
03 Dierama argyreum L.Bolus
04 Dierama atrum N.E.Br.
05 Dierama cooperi N.E.Br.
06 Dierama cupuliflorum Klatt
07 Dierama densiflorum Marais
08 Dierama dissimile Hilliard
09 Dierama dracomontanum Hilliard
10 Dierama dubium N.E.Br.
11 Dierama elatum N.E.Br.
12 Dierama erectum Hilliard
13 Dierama floriferum Hilliard
14 Dierama formosum Hilliard
15 Dierama galpinii N.E.Br.
16 Dierama gracile N.E.Br.
16 Dierama grandiflorum G.J.Lewis
18 Dierama igneum Klatt
19 Dierama insigne N.E.Br.
20 Dierama inyangense Hilliard
21 Dierama jucundum Hilliard
22 Dierama latifolium N.E.Br.
23 Dierama longistylum Marais
24 Dierama luteoalbidum I.Verd.
25 Dierama medium N.E.Br.
26 Dierama mobile Hilliard
27 Dierama mossii (N.E.Br.) Hilliard
28 Dierama nebrownii Hilliard
29 Dierama nixonianum Hilliard
30 Dierama pallidum Hilliard
31 Dierama parviflorum Marais
32 Dierama pauciflorum N.E.Br.
33 Dierama pendulum (L.f.) Baker
34 Dierama pictum N.E.Br.
35 Dierama plowesii Hilliard
36 Dierama pulcherrimum (Hook.f.) Baker
37 Dierama pumilum N.E.Br.
38 Dierama reynoldsii Verd.
39 Dierama robustum N.E.Br.
40 Dierama sertum Hilliard
41 Dierama trichorhizum (Baker) N.E.Br.
42 Dierama tyrium Hilliard
43 Dierama tysonii N.E.Br.

Er is een prachtige monografie verschenen over het geslacht Dierama. DIERAMA The Hairbells of Africa. Met uitsluitend tekeningen als illustratie. Een lust voor het oog. Helaas niet meer als nieuw te koop. Het wordt via het tweedehands circuit nog wel eens aangeboden. 

Aanbevolen praktische literatuur:

Dierama, The hairbells of Africa - O.M. Hillard and B.L. Burtt Illustrations by Auriol Batten. First Edition 1991, ISBN: 1-874802-01-7
Grow Bulbs - Graham Duncan, Kirstenbosch Gardening Series, First Edition 2000, ISBN: 1-919684-26-3
Grow Bulbs - Graham Duncan, Kirstenbosch Gardening Series, Second Edition 2010, ISBN: 978-1-919684-56-7
Bulbs - John E. Brian, Timber Press, Revised Edition 2002, ISBN: 0-88192-529-2